Perga 100g
Kód: 1129Detailní popis produktu
Perga je fermentovaný rouskový pyl. Včela při návštěvě květů zachytává na chloupky na svém těle zrníčka pylu. Čas od času jej sčesává do tzv. košíčku na třetím páru noh. Přidává k nim nektar z medného váčku a výměšek svých hrdelních žláz, pyl do košíčku řádně napěchuje a vytvoří z něho balíčky - rousky. Tyto pak přináší do úlu, kde jej pomocí trnu na druhém páru nohou shazuje. Následně včely rousky pylu napěchují do buněk v plástu, přidají výměšky svých hrdelních žláz a rousky udusají, aby vytlačily vzduch. Včelí sliny obsahují probiotické bakterie a kvasinky, které nastartují proces fermentace. Nakonec včely buňky uzavřou vstvou včelího vosku a vytvoří tak zátku, která brání přísunu vzduchu. Po pár týdnech zrání dochází k přeměně pylu na pergu.
Perga obsahuje široké spektrum vyživových látek, jeho složení se liší v závislosti na druhu rostlin, ze kterých pochází.
Obecně obsahuje vysoké množství bílkovin, volných aminokyselin, nukleovych kyselin, minerálních látek, vitamínu, cukrů, tuků, organických kyselin, enzymů, fytoncidních (antibioticky působících) látek a vody. Z enzymů jsou zastoupeny: pepsin, trypsin, erepsin, amyláza, invertáza, rediktáza, pektináza, kozymáza, kataláza a fosfatáza. Z minerálu je přítomen sodík, draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, chlor, síra, měď, kobalt, křemík a stopové množství selenu. Perga je také zdrojem vítamínu: A, B1, B2, B5, B6, C, E, H.
Zrníčka květového pylu mají velmi odolný obal, který při přímé konzumaci brání vstřebávání živin v lidském trávícím traktu. V případě pergy je tento obal narušen procesem fermentace, můžeme ji tedy užívat přímo, tak jak je.
Země původu: Polsko
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.