Včelí květový pyl rouskovaný - Pleva 100 g

Kód: 9683
Neohodnoceno
140 Kč
Skladem
Položka byla vyprodána…

Rousky jsou balíčky pylu na zadním páru nohou včely, které přináší do úlu.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Při přelétání včely z květu na květ se na její chlupaté tělo nachytá pyl. Včela tento pyl nohama otírá a formuje do rousek na zadním páru nohou. Rousky mají různou barvu, podle rostlin, ze kterých pochází. Po příletu do úlu včelky prolézají pylochytem (plastová mřížka s otvory), při tom ztrácejí pylové rousky. Ty spadnou na dno úlu do speciálního tácku, který se dá vysunout a odebrat pyl bez otevírání úlu. Rouskový pyl je pro včely klíčová potravina, může se tak odebírat pouze malé množství, aby vývoj včelstva nebyl ohrožen.

 

Pyl se po odebrání suší. Sušením se snižuje jeho stravitelnost, doporučuje se proto před použitím smíchat s trochou vody, případně medu a nechat cca 3 dny v otevřené sklenici fermentovat.

 

Pyl se skládá z velkého množství bílkovin, volných aminokyselin, nukleových kyselin, minerálních látek, vitaminů, cukrů, tuků, organických kyselin, enzymů, vonných a chuťových složek, fytoncidních (antibioticky působících) látek a vody. Enzymy jsou důležitou součástí pylu a zastupují je pepsin, trypsin, erepsin, amyláza, invertáza, rediktáza, pektináza, kozymáza, kataláza a fosfatáza. Z minerálů je v pylu obsažen sodík, draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, chlor, síra, měď, kobalt, křemík a stopy selenu. Pyl má 5 - 7x větší obsah aminokyselin než hovězí maso, vajíčka nebo sýry. Z vitaminů v pylu nalézáme provitamin A, vitamin B1, B2, B6, B5, dále vitamin C, E a H.2

 

Konzumace květového pylu se překvapivě doporučuje při pylové alergii. Pyl se do těla dostává trávícím traktem a ne přes dýchací cesty, které jsou na pyl velmi citlivé. Vyvolává lehkou odezvu organizmu a podněcuje tvorbu protilátek, zmírňuje tak projevy alergie. K tomuto účelu je ideální pyl z blízkého okolí, který obsahuje vhodné alergeny.

 

Naopak u nádorových onemocnění se používání pylu nedoporučuje. Složení včelích produktů není konstantní, ale závisi na lokalitě, ročním období, počasí, kondici včelstva a mnoha dalších faktorech, které znemožňují provedení klinických testů. Nevíme tak, jaký vliv mají na vývoj nádorových buněk.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: